Κλείσε Ραντεβού 2313 043 285

Μεγ. Αλεξάνδρου 36, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Διαβητης στο οδοντιατρειο

Φωτογραφία που απεικονίζει έναν μαρκαδόρο να μαρκάρει την λέξη Διαβήτης στα αγγλικά.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα από τα συχνότερα χρόνια νοσήματα και μια από τις σημαντικότερες αιτίες πρόωρης θνησιμότητας.  Στη χώρα μας, το 6% του γενικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη (International Diabetes Federation, IDF) ο επιπολασμός του ΣΔ στην Ελλάδα για το 2014 εκτιμάται στο 7,04% (IDF, 2014). Η νόσος έχει υψηλότερο επιπολασμό (συχνότητα εμφάνισης) στο δυτικό κόσμο (ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου ΙΙ) και αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτιση της νόσου με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές μας συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι το 2030 περισσότερα από 300 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν εκδηλώσει σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Επίσης, περίπου το 30% των ασθενών με διαβήτη δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη νόσο (Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία). Η έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση για τον έλεγχο της νόσου είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντική.

Τα συμπτώματα της νόσου από το στόμα είναι συνήθως: ξηροστομία (με επακόλουθο πολυτερηδονισμό) καυσαλγία της γλώσσας, εξελκώσεις του βλεννογόνου, επίμονη συγχειλίτιδα, μυκητώδης στοματίτιδα. Στο 60% των ασθενών υπάρχει ουλίτιδα η οποία εξελίσσεται σε παροδοντίτιδα με συνέπεια απώλεια δοντιών.

Στοματική κοιλότητα με διαβήτη και ουλίτιδα. Ελέγχετε τη στοματική σας υγεία με μια επίσκεψη στο Οδοντιατρείο στην Καλαμαριά.

Διαβήτης και ουλίτιδα

Ο λόγος που παρατηρούνται τα  παραπάνω είναι η μείωση της αμυντικής ικανότητας των ιστών, η μείωση της επουλωτικής ικανότητας και η αγγειοπάθεια. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι ο διαβήτης δεν είναι αίτιο αλλά προδιαθεσικός παράγοντας των νοσηρών αυτών καταστάσεων.

Αυτό σημαίνει ότι σε ασθενείς που ο διαβήτης ρυθμίζεται με την κατάλληλη αγωγή και που ελέγχεται ο σχηματισμός των πλακών στο στόμα η εικόνα μπορεί να είναι καθ’ όλα φυσιολογική.

Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι η απώλεια στηρικτικών ιστών που συμβαίνει στη περιοδοντίτιδα είναι τρεις φορές ταχύτερη όταν υπάρχει υπόστρωμα διαβήτη.

Στοματική κοιλότητα με διαβήτη και περιοδοντίτιδα. Ενημερωθείτε από την Οδοντίατρό σας για τη σχέση διαβήτη και περιοδοντίου.

Διαβήτης και περιοδοντίτιδα

Εξαιτίας της μειωμένης αμυντικής ικανότητας είναι απαραίτητη η κάλυψη με αντιβιοτικά πριν από κάθε επέμβαση.

Επίσης η θεραπεία καλό είναι να γίνεται μια με μιάμιση ώρα μετά το πρωινό και την πρωινή ένεση ινσουλίνης για να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας στη διάρκειά της.

Αν λοιπόν έχετε διαβήτη:

   • Ελέγχετε με τακτικές εξετάσεις τη στοματική σας υγεία.
   • Ελέγχετε, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, την κατάσταση του περιοδοντίου σας και αναζητήστε θεραπεία αν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα.
   • Να θυμάστε ότι η καθημερινή στοματική υγιεινή είναι μέρος της συνολικής αντιμετώπισης του διαβήτη.
   • Ενημερωθείτε από τον γιατρό σας για τη σχέση διαβήτη και περιοδοντίου.