Κλείσε Ραντεβού 2313 043 285

Μεγ. Αλεξάνδρου 36, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Εγκυμοσυνη και στοματικη υγεια

Χαμογελαστή έγκυος που βουρτίζει τα δόντια της. Ακολουθείστε τις συμβουλές της οδοντιάτρου για σωστή στοματική υγιεινή.

Η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική, ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας που χαρακτηρίζεται από σημαντικές αλλαγές στην φυσιολογία του σώματός της αλλά και στις ψυχικές της διεργασίες.

Σχεδόν όλα τα συστήματα της γυναίκας παρουσιάζουν μεγαλύτερες ή μικρότερες λειτουργικές μεταβολές, απαραίτητες για την ανάπτυξη του κυήματος, την πρόοδο της εγκυμοσύνης και την επιβίωση του νεογνού.

Στα πλαίσια των αλλαγών αυτών, παράγεται μια σειρά ορμονών που επηρεάζουν με διάφορους μηχανισμούς τα διάφορα όργανα.

Τι συμβαίνει στο στόμα;

Οι ορμονικές μεταβολές συνιστούν ισχυρό προδιαθεσικό παράγοντα για την ανάπτυξη φλεγμονής στο περιοδόντιο είτε με τη μορφή υπερπλαστικής ουλίτιδας είτε με τη μορφή ογκιδίου (επουλίδα ή όγκος κύησης).

Ουλίτιδα

Στοματική κοιλότητα με ουλίτιδα που συναντάται σε εγκύους κατά τον 2ο μήνα. Επισκεφθείτε την Οδοντίατρο στην Καλαμαριά για λόγους πρόληψης.

Εμφανίζεται σε περισσότερες από τις μισές εγκύους συνήθως κατά το 2ο μήνα αν και μπορεί να υπάρχει σε όλη τη διάρκεια της κύησης. Η εικόνα της είναι μιας τυπικής υπερπλαστικής ουλίτιδας, με ούλα που ματώνουν και είναι εξέρυθρα.

Πρέπει να τονιστεί ότι η εγκυμοσύνη δεν προκαλεί ουλίτιδα. Προδιαθέτει όμως στην ευκολότερη ανάπτυξή της, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει καλή στοματική υγιεινή.

Επουλίδα ή Όγκος κύησης

Στοματική κοιλότητα με επουλίδα ή όγκο κύησης που συναντάται σε εγκύους κατά τον 3ο-4ο μήνα. Επισκεφθείτε την Οδοντίατρο στην Καλαμαριά για λόγους πρόληψης.

Πρόκειται για υπερπλασία με μορφή όγκου που δημιουργείται από τις ορμονικές αλλαγές σε συνδυασμό με κάποιο τοπικό ερεθισμό. Είναι σπάνιο μόρφωμα (2,7%) και εμφανίζεται συνηθέστερα τον 3ο-4ο μήνα. Αναπτύσσεται συνήθως σε κάποια μεσοδόντια θηλή και σπάνια σε κάποιο άλλο σημείο (γλώσσα, υπερώα κ.α.).

Η πρόγνωση είναι καλή και συνήθως υποχωρεί, αν και μπορεί να παραμείνει και να αποκτήσει σκληροελαστική σύσταση, οπότε πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Τι να προσέξετε

Διατροφή: Θα πρέπει να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, που να περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου, και βιταμινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό είναι σημαντικό για την υγεία των δοντιών του μωρού σας καθώς και τη δική σας.

Τερηδονισμός: Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα οξέα του στομάχου εξαιτίας των εμέτων, μπορεί να συμβάλουν στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης τερηδόνας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μην παραλείπετε να ξεπλένετε καλά με χλιαρό νερό τη στοματική κοιλότητα όταν αυτό συμβαίνει.

Οδοντιατρικές εργασίες: Σε γενικές γραμμές, κάθε οδοντιατρική διαδικασία που μπορεί να αναβληθεί μπορεί να γίνει μετά τον τοκετό, ειδικά αν περιλαμβάνει ακτινογραφίες. Επίσης προτείνεται σε περιπτώσεις προγραμματισμένης εγκυμοσύνης η γυναίκα να επισκέπτεται προληπτικά τον οδοντίατρό της.

Ωστόσο, εργασίες για την ανακούφιση από πόνο και την αντιμετώπιση φλεγμονών είναι επιβεβλημένο να γίνονται. Είναι ασφαλές να χορηγηθεί αναισθησία και αν είναι απαραίτητο να γίνει ακόμη και ακτινογραφικός έλεγχος με κατάλληλη προστασία του σώματος της εγκύου με ποδιά μολύβδου. Είναι σημαντικό και απόλυτα ασφαλές επίσης να γίνει καθαρισμός των δοντιών.

Στοματική υγιεινή: Βουρτσίζετε σχολαστικά και συστηματικά μετά από κάθε γεύμα τα δόντα σας. Είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε καθημερινά το κατάλληλο στοματικό διάλυμα που θα σας συστήσει ο οδοντίατρος.

Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο ακόμη κι αν δεν έχετε σοβαρή ενόχληση, για λόγους πρόληψης. Το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι το καταλληλότερο για να προγραμματίσετε το ραντεβού σας.