Κλείσε Ραντεβού 2313 043 285

Μεγ. Αλεξάνδρου 36, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Ενδοδοντια

Εισαγωγή

Η Ενδοδοντία ή Θεραπευτική των δοντιών περιλαμβάνει διαδικασίες και τεχνικές για τη διατήρηση του δοντιού ή τμήματός του (της ρίζας του) στο στόμα. Συνήθως ακολουθείται από κάποια άλλη μέθοδο αποκατάστασης αποτελώντας κομμάτι θεραπευτικού σχεδίου. Η συνηθέστερη τεχνική είναι η ενδοδοντική θεραπεία ή “απονεύρωση” ·αφαιρείται το περιεχόμενο του/των ριζικών σωλήνων του δοντιού, αποστειρώνεται σχολαστικά η κοιλότητά τους και γεμίζεται με συμπαγές βιοσυμβατό υλικό. Η διαδικασία απαιτεί ακτινογραφικό έλεγχο, λεπτομερείς χειρισμούς, ειδικά μικροεργαλεία, 2-3 συνεδρίες τουλάχιστον και εξασφαλίζει την διατήρηση του δοντιού στο φραγμό.

Τι είναι και πως προσβάλλεται ο πολφός

Γραφιστική απεικόνιση ενός δοντιού κομμένο κάθετα στην μέση. Διακρίνεται ο πολφός, οι ρίζες, οι  ριζικοί σωλήνες, ο συνδετικός ιστός, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που θρέφουν το δόντι. Συμβουλευτείτε την Οδοντίατρο για απονευρώσεις και εξαγωγές δοντιώνΟ Οδοντίατρος που ασκεί την ενδοδοντία ασχολείται με την αντιμετώπιση των ασθενειών του πολφού του δοντιού. Ο πολφός βρίσκεται στο κέντρο του κάθε δοντιού σε μια κοιλότητα της οδοντίνης που λέγεται πολφική κοιλότητα. Ο πολφός συνεχίζεται μέσα στη ρίζα, στους ριζικούς σωλήνες και συνδετικό ιστό, νεύρα και αιμοφόρα αγγεία που θρέφουν το δόντι. Επειδή περιέχει μεγάλο αριθμό νεύρων που είναι υπεύθυνα για τον πόνο, γι αυτό και είναι γνωστός στο κοινό και σαν “νεύρο του δοντιού”.

Η απομάκρυνση του πολφού λέγεται ενδοδοντική θεραπεία. Αυτή μπορεί να είναι απαραίτητη σε δυο περιπτώσεις : Η πρώτη είναι η μόλυνση. Τερηδόνα που δεν αντιμετωπίστηκε  είναι η πιο  κοινή αιτία της μόλυνσης του πολφού. Η τερηδόνα καταστρέφει την αδαμαντίνη και την οδοντίνη του δοντιού έως ότου φθάσει τον πολφό, ο οποίος έτσι επιμολύνεται.

Τα αντιβιοτικά δεν είναι ικανά να φτάσουν σε λοιμώξεις στο εσωτερικό των δοντιών. Επίσης  η φλεγμονή που προκαλείται από τη μόλυνση μειώνει την παροχή αίματος στο δόντι, κάτι που εμποδίζει την φυσιολογική επούλωση από τις γραμμές άμυνας του οργανισμού μας.

Η δεύτερη περίπτωση πολφικής βλάβης είναι εκείνη που δεν μπορεί να καθοριστεί με σιγουριά . Μπορεί να είναι ένα κάταγμα ή μια λιγότερο τραυματική αιτία, μια παρατεινόμενη κακιά συνήθεια (έξη), πολλαπλές αποκαταστάσεις, κακοί χειρισμοί που μπορεί να γίνουν από τον οδοντίατρο κ.ά.  Έτσι, μπορεί να χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία ένα δόντι που ΔΕΝ παρουσιάζει μια ορατή βλάβη.

Τι συμβουλεύει ο Οδοντίατρος

Η αξία του ΚΑΘΕ δοντιού είναι ανεκτίμητη.

Η διατήρηση του φυσικού δοντιού πρέπει πάντα να είναι η πρώτη σας επιλογή. Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας αν το προβληματικό σας δόντι σώζεται με ενδοδοντική θεραπεία. Κατά την θεραπεία αυτή αφαιρείται ο τραυματισμένος ή μολυσμένος εσωτερικός ιστός (πολφός) και στη θέση του τοποθετείται ειδικό υλικό.

Εάν το δόντι σας δεν σωθεί θα πρέπει να αντικατασταθεί με μια γέφυρα ή ένα εμφύτευμα για το οποίο θα σας ενημερώσει ο οδοντίατρός σας.

Κάντε ότι καλλίτερο γίνεται πριν φτάσετε στην εξαγωγή. Η διατήρηση των φυσικών δοντιών πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα κάθε οδοντιατρικής παρέμβασης. Εξηγήστε λοιπόν στον γιατρό σας ότι είστε διατεθειμένοι να κάνετε ότι χρειάζεται για το σκοπό αυτό.

Τίποτε δεν είναι τόσο καλό όσο το φυσικό σας δόντι 

[Ελληνική Ενδοδοντική Εταιρεία]