Κλείσε Ραντεβού 2313 043 285

Μεγ. Αλεξάνδρου 36, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Η απονευρωση

Γραφιστική απεικόνιση ενός δοντιού που είναι κομμένο κάθετα στην μέση. Η φωτογραφία δείχνει την ανατομία του δοντιού, τις ρίζες και τα νεύρα. Για απονεύρωση επισκεφτείτε την Οδοντίατρο στην Καλαμαριά.

Η Ενδοδοντία είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής που ασχολείται με τις ασθένειες του πολφού του δοντιού. Ο πολφός βρίσκεται στο κέντρο του κάθε δοντιού σε μια κοιλότητα της οδοντίνης που λέγεται πολφική κοιλότητα. Ο πολφός συνεχίζεται μέσα στη ρίζα, στους ριζικούς σωλήνες και συνδετικό ιστό, νεύρα και αιμοφόρα αγγεία που θρέφουν το δόντι. Επειδή περιέχει μεγάλο αριθμό νεύρων που είναι υπεύθυνα για τον πόνο, γι αυτό και είναι γνωστός στο κοινό και σαν “νεύρο του δοντιού”.

H απομάκρυνση του πολφού ονομάζεται ενδοδοντική θεραπεία ή απονεύρωση. Με απλά λόγια με την απονεύρωση καθαρίζεται η εσωτερική κοιλότητα του δοντιού, αποστειρώνεται και στη συνέχεια σφραγίζεται με ειδικά υλικά.

Συνήθως αποτελεί κομμάτι ενός συνολικού θεραπευτικού σχεδίου που τις περισσότερες φορές προκύπτει μετά από την αξιολόγηση ενός προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Κάποιες φορές είναι η μόνη λύση, κάποιες άλλες είναι λύση επιλογής. Αυξάνει το κόστος και τη διάρκεια της συνολικής θεραπείας, κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, ενώ σχεδόν πάντα πρέπει να εξηγήσει κανείς στον ασθενή γιατί είναι απαραίτητη, γιατί θέλει περισσότερες από μια επισκέψεις, γιατί μπορούν να συνυπάρχουν αρχικά ενοχλήσεις κ.ά.

Η ενδοδοντική θεραπεία πονάει;

Οι περισσότεροι ασθενείς επισκέπτονται τον οδοντίατρο όταν έχουν ήδη πόνο, ο οποίος οφείλεται σε φλεγμονή του πολφού ή/και των γύρω από το δόντι ιστών. Η θεραπεία απομακρύνει τους κατεστραμένους ιστούς και ανακουφίζει από τον πόνο. Μια έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς που έχουν εμπειρία ενδοδοντικής θεραπείας είναι έξι φορές πιθανότερο να την περιγράψουν σαν ανώδυνη από εκείνους που δεν έχουν. (πηγή: American Association of Endodontics)

Ενδοδοντική θεραπεία αντί για εξαγωγή;

Ενδοδοντική θεραπεία κάνουμε όταν θέλουμε να κρατήσουμε ένα δόντι ή ένα κομμάτι ενός δοντιού στο στόμα. Γίνεται δηλαδή για να αποφύγουμε την εξαγωγή. Και η αλήθεια είναι ότι πάντα είναι προτιμότερο να σώζεται ένα δόντι. Είναι προτιμότερο για λόγους αισθητικούς, διατήρησης χώρου, κόστους κ.ά. Η ενδοδοντική θεραπεία έχει πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας και σε συνδυασμό με την κατάλληλη ανασύσταση μπορεί να διατηρήσει ένα δόντι στο στόμα. Από την άλλη, η τοποθέτηση εμφυτευμάτων ή προσθετικών εργασιών είναι ασύγκριτα πιο δαπανηρή, περισσότερο πολύπλοκη, και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ζητήματα στα διπλανά δόντια και στους ιστούς.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις επιλογές σας και τον αντίκτυπό τους στη μελλοντική στοματική υγεία σας.

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν που ο οδοντίατρος θα σας προτείνει ενδοδοντική θεραπεία ή εξαγωγή:

  • Μη διαλέξετε την εξαγωγή επειδή είναι πιο φτηνή.
  • Μη διαλέξετε την εξαγωγή επειδή ακούσατε ότι η θεραπεία πονάει.
  • Μη διαλέξετε την εξαγωγή επειδή είναι η “γρήγορη λύση”.