Κλείσε Ραντεβού 2313 043 285

Μεγ. Αλεξάνδρου 36, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Οδοντικη Χειρουργικη

Εισαγωγή

Ο οδοντίατρος, εκτιμώντας την κάθε περίπτωση και εξετάζοντας ζητήματα όπως τα αίτια της βλάβης, τις αισθητικές απαιτήσεις, την έκταση της απώλειας σκληρών οδοντικών ιστών, τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής, τις συνήθειες του ασθενή και άλλα, έχει στη διάθεσή του μια μεγάλη ποικιλία υλικών και τεχνικών για την μόνιμη αποκατάσταση τέτοιων βλαβών.

Η Οδοντική Χειρουργική αφορά τη διάγνωση και την αποκατάσταση της τερηδόνας καθώς και μιας πληθώρας άλλων παθήσεων των δοντιών (υποπλασίες, κατάγματα, αποτριβές, δυσχρωμίες κ.α.).  Αυτό επιτυγχάνεται με τις εμφράξεις (τα γνωστά σφραγίσματα).

Η διάγνωση

Η Οδοντίατρος με τον ανιχνευτήρα εξετάζει τα δόντια ενός ασθενή. Επισκεφτείτε την Οδοντίατρο στην Καλαμαριά για διάγνωση και αποκατάσταση της τερηδόνας αλλά και άλλων παθήσεων των δοντιώνΟ οδοντίατρος  μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες μεθόδους για να καθορίσει την ύπαρξη τερηδόνας: Παρατήρηση για περιοχές με αλλοιωμένη χροιά. Ψηλάφιση με ανιχνευτήρα τερηδόνας,  ένα μεταλλικό εργαλείο με αιχμηρή άκρη. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρωστικές, ακτινογραφικός έλεγχος, κ.ά.

Άλλοι λόγοι που μπορεί να οδηγούν σε έμφραξη είναι τα ραγισμένα, φθαρμένα ή σπασμένα δόντια, υποπλασίες δοντιών, επανάληψη φθαρμένων ή επανατερηδονισμένων εμφράξεων κ.ά.

Η επιλογή του τύπου της έμφραξης θα εξαρτηθεί από όλα όσα αναφέρονται παραπάνω, με βασικό οδηγό πάντα την έκταση της βλάβης και την μικρότερη δυνατή αφαίρεση υγιών ιστών. Κάθε τύπος έμφραξης απαιτεί διαφορετικό τύπο παρασκευής (το σχήμα της κοιλότητας που θα “γεμίσει”) και ακολουθεί κανόνες που έχουν να κάνουν με τις ιδιότητες του κάθε υλικού.

Τύποι εμφράξεων

Το αμάλγαμα, (κράμα μετάλλων με κύριο συστατικό τον υδράργυρο) χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην οδοντιατρική τις τελευταίες δεκαετίες. Βασικά του πλεονεκτήματα είναι το χαμηλό κόστος, η καλή συμπεριφορά στο περιβάλλον του στόματος (μεγάλη αντοχή), η ευκολία στην τοποθέτηση και στον χειρισμό. Μειονεκτεί σημαντικά στην αισθητική εμφάνιση, στην οξείδωση που υφίσταται στο χρόνο, στην ανικανότητα σύνδεσης με τους οδοντικούς ιστούς. Επίσης υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο ο υδράργυρος που απελευθερώνεται στο στο στόμα από τις εμφράξεις αμαλγάματος μπορεί η όχι να επηρεάσει την υγεία του ασθενή.  Μάλιστα μια παγκόσμια εκστρατεία κατά του υδράργυρου (Zero Mercury Campaign), έχει ξεκινήσει με 52 μη κυβερνητικές οργανώσεις για την πλήρη κατάργηση του υλικού σε όλες τις χώρες.

Οι σύνθετες ρητίνες, έχουν άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, συγκολλητική ικανότητα με το δόντι αλλά μεγαλύτερο κόστος από αυτό του αμαλγάματος, πολυπλοκότερη διαδικασία εφαρμογής (ανάλογα με τον τύπο), σχετικά μικρότερη αντοχή στο χρόνο.

Τα κεραμικά υλικά, πλεονεκτούν στην εμφάνιση και στην αντοχή αλλά μειονεκτούν στο κόστος και στην μεγαλύτερη απαιτούμενη έκταση της παρασκευής.