Κλείσε Ραντεβού 2313 043 285

Μεγ. Αλεξάνδρου 36, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Οδοντικη Προληψη

Εισαγωγή

Σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι κρατούν τα δόντια τους σε ολόκληρη τη ζωή τους . Αυτό συμβαίνει χάρη στην καλύτερη φροντίδα και στις σύγχρονες υπηρεσίες που προσφέρει ο οδοντίατρος. Αν και ορισμένες ασθένειες και καταστάσεις αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν οδοντικής νόσο και απώλεια δοντιών, οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να ελέγξουμε σε μεγάλο βαθμό το αν θα κρατήσουμε τα δόντια μας για πάντα.

Μέσα Πρόληψης

Μια γυναίκα βουρτσίζει τα όμορφα δόντια της. Η Οδοντίατρος με τις σύγχρονες υπηρεσίες που προσφέρει σας βοηθάει να προλάβετε και να καταπολεμήσετε όλες τις στοματικές παθήσεις.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει κανείς είναι να βουρτσίζει τα δόντια του μετά από κάθε γεύμα. Η σημασία του βουρτσίσματος έγκειται στην απομάκρυνση ή στον έλεγχο της μικροβιακής πλάκας.

Τα περισσότερα δεινά του στόματος προκαλείται από την πλάκα. Η πλάκα είναι μια κολλώδης ουσία που αποτελείται από  βακτήρια , υπολείμματα τροφών και διάφορες άλλες οργανικές ύλες. Τα βακτηρίδια της πλάκας μεταβολίζοντας πολυσακχαρίτες απευθερώνουν οξέα. Αυτά είναι που προκαλούν την τερηδόνα.  Η πλάκα επίσης είναι αίτιο της περιοδοντικής νόσου.  Πρόκειται για την λοίμωξη των ούλων (ουλίτιδα) αρχικά, ή οποία μπορεί να επεκταθεί στους σκληρούς ιστούς που στηρίζουν τα δόντια (περιοδοντίτιδα). Αυτή μπορεί να γίνει μια σοβαρή λοίμωξη,  που να καταστρέψει το οστό και να προκαλέσει απώλεια των δοντιών.

Η καλύτερη λοιπόν άμυνα είναι η απομάκρυνση της πλάκας πριν να έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει και να προκαλέσει προβλήματα. Το βούρτσισμα αφαιρεί την πλάκα από τις μεγάλες επιφάνειες των δοντιών και από την ουλοδοντική σχισμή (κάτω ακριβώς από τα ούλα). Επικουρικά μέσα είναι η χρήση του οδοντικού νήματος, καθώς και άλλων πιο εξειδικευμένων εργαλείων (οδοντογλυφίδες, μεσοδόντια βουρτσάκια κ.ά.)

Το Φθόριο

Η αδαμαντίνη, το εξωτερικό σκληρό επίστρωμα του δοντιού, είναι δομημένη από ένα στενό πλέγμα κρυστάλλων. Οι κρύσταλλοι αυτοί (υδροξυαπατίτη) σχηματίζονται από ιόντα μετάλλων και βρίσκονται σε μια συνεχή, δυναμική σχέση με τα μεταλλικά στοιχεία του περιβάλλοντός τους (του σάλιου). Τα οξέα που παράγονται από τα βακτήρια της πλάκας προκαλούν την διάλυση των κρυστάλλων αυτών, και το σχηματισμό τηε τερηδόνας. Στη διαδικασία αυτή παρεμβαίνει το φθόριο, όταν υπάρχει ελέυθερο μέσα στο σάλιο, προκαλώντας επαναμεταλλικοποίηση των κρυστάλλων.

Φθόριο βοηθά τα δόντια με δύο τρόπους. Όταν τα παιδιά τρώνε ή πίνουν φθόριο σε μικρές δόσεις , εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και γίνεται μέρος των αναπτυσσόμενων μόνιμων δοντιών τους .  Η κατάποση φθοριούχων, επίσης, προκαλεί μόνιμη παρουσία του φθορίου στο σάλιο. Έτσι τα οξέα είναι λιγότερο σε θέση να βλάψουν την αδαμαντίνη των δοντιών όταν έχει  ενισχυθεί από το φθόριο.

Επιπλέον, οι άνθρωποι εφαρμόζουν φθόριο άμεσα με τα δόντια τους, όταν χρησιμοποιούν μια οδοντόκρεμα με φθόριο ή στοματικό διάλυμα. Ο οδοντίατρος επίσης μπορεί να προτείνει θεραπείες τοπικής εφαρμογής φθορίου στο οδοντιατρείο.

Το φθόριο υπάρχει φυσικά στο πόσιμο νερό σε πολλές περιοχές της χώρας μας (βλ. Χάρτες Φθορίου)