Κλείσε Ραντεβού 2313 043 285

Μεγ. Αλεξάνδρου 36, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Περιοδοντολογια

τι είναι η Περιοδοντολογία ;

Ότι αφορά την υγεία των ιστών που βρίσκονται γύρω από τα δόντια και εξασφαλίζουν την στήριξη και τη θρέψη αυτών είναι αντικείμενο της Περιοδοντολογίας. Οι “παροδοντιοπάθειες” αυτές εκδηλώνονται με ποικιλία συμπτωμάτων από αιμορραγία των ούλων, κινητικότητα ή μετακινήσεις δοντιών, πόνο και οίδημα κ.ά.

Η Περιοδοντίτιδα λοιπόν είναι μια ομάδα παθήσεων που συνεπάγονται φλεγμονή των ούλων και των δομών που στηρίζουν τα δόντια.

Προκαλείται από βακτήρια που βρίσκονται στην σχισμή των ούλων. Τα βακτήρια αυτά προκαλούν φλεγμονή στην περιοχή των ούλων (ουλίτιδα) που αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να επεκταθεί και στην γύρω από τα δόντια περιοχή και να προσβάλλει το συνδετικό ιστό και το οστό. Εάν αυτή η διαδικασία συνεχιστεί, τα δόντια να γίνουν χαλαρά. Σχηματίζονται “τσέπες”  μεταξύ των δοντιών και των ούλων, οι θύλακες. Αυτές οι τσέπες είναι χώροι όπου αναπτύσσονται περισσότερα βακτήρια. Εάν η περιοδοντίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, τα δόντια μπορεί να χαλαρώσουν, ακόμη και να αποκολληθούν. Η Περιοδοντίτιδα συνήθως δεν είναι επώδυνη.

Η θεραπεία συνίσταται στην ανεύρεση του αιτίου και στην αντιμετώπισή του, συμτωματική ή μη. Η τοπική θεραπεία έχει να κάνει με την απομάκρυνση των προδιαθεσικών παραγόντων στο στόμα από τον έλεγχο της μικροβιακής χλωρίδας, την αποτρύγωση (ή “καθαρισμό”), τις ναρθηκοποιήσεις κ.ά. μέχρι περισσότερο επεμβατικές τεχνικές (υποουλική απόξεση, εκτομή ούλων κ.ά.).

Γραφιστική απεικόνιση της δημιουργίας θυλάκων στα ούλα (περιοδοντίτιδα). Επισκεφτείτε την Οδοντίατρο στην Καλαμαριά για την εξέταση των ούλων σας για τυχόν φλεγμονές.Η διάγνωση

Είναι συνήθως έκδηλη από την κλινική εικόνα. Ο οδοντίατρος θα εξετάσει τα ούλα με ένα εργαλείο, τον ανιχνευτήρα θυλάκων. Αν υπάρχει περιοδοντίτιδα, ο ανιχνευτήρας θα πάει βαθύτερα ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα. Μπορεί ακόμη να ελέγξει την κινητικότητα των δοντιών. Σημαντικός είναι ο αντινογραφικός έλεγχος που θα επιβεβαιώσει και θα δώσει περισσότερα στοιχεία για την έκταση και την πρόγνωση της βλάβης. Το ιστορικό του ασθενή μπορεί να δώσει επιπλέον στοιχεία για την πρόγνωση. Η περιοδοντίτιδα μπορεί να συνδέεται αιτιοπαθολογικά με συστηματικά νοσήματα, με επιβλαβείς συνήθειες κ.ά.