Κλείσε Ραντεβού 2313 043 285

Μεγ. Αλεξάνδρου 36, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Προληπτικές εμφράξεις (Sealants)

Ένα χαμογελαστό παιδί που κάθεται στην οδοντιατρική καρέκλα. Για τα σφραγίσματα των παιδιών σας επισκεφτείτε το Οδοντιατρείο στην Καλαμαριά

Τι είναι οι προληπτικές εμφράξεις?

Οι επιφάνειες των πίσω δοντιών, γομφίων και προγόμφιων, που χρησιμεύουν στη μάσηση (γι’αυτό και λέγονται μασητικές επιφάνειες) δεν είναι επίπεδες, αλλά έχουν βαθουλώματα, αυλακώσεις και εξογκώματα. Η μορφολογία αυτή έχει σκοπό την όσο πιο αποτελεσματική σύνθλιψη της τροφής κατά τη μάσηση. Μάλιστα το σχήμα της κάθε επιφάνειας αντιστοιχεί με εκείνο της επιφάνειας της άλλης γνάθου, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή συναρμογή, το καλύτερο δυνατό δηλαδή ταίριασμα των επιφανειών των δοντιών στη μάσηση.

Αυτή η μορφολογία όμως έχει σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη σημείων που δεν καθαρίζονται τόσο καλά με την οδοντόβουρτσα και που κατακτατούν υπολλείμματα τροφής. Οι οπές και οι σχισμές αυτές είναι το σημείο του δοντιού που προσβάλλεται ευκολότερα από την τερηδόνα.

Κινούμενη εικόνα (gif) που δείχνει πώς ο Οδοντίατρος καθαρίζει, στεγνώνει και τοποθετεί το εμφρακτικό υλικό στο δόντι. Ενημερωθείτε από την Οδοντίατρο για τις προληπτικές εμφράξεις.Αυτές οι οπές και οι σχισμές των πίσω δοντιών που μόλις έχουν ανατείλλει «σφραγίζονται» με ειδικό συνθετικό υλικό. Έτσι εμποδίζεται η πρόσβαση των τερηδονογόνων βακτηρίων σ’αυτές και η κατακράτηση τροφών. Η διαδικασία είναι εύκολη, γρήγορη, δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από απομόνωση του/των δοντιών από το σάλιο, δε χρειάζεται τρόχισμα και αναισθησία, το κόστος είναι χαμηλό. Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν αόρατο (υπάρχουν και έγχρωμα συνθετικά υλικά).

Ο οδοντίατρος καθαρίζει και στεγνώνει την περιοχή του δοντιού που θα καλυφθεί. Στη συνέχεια προετοιμάζει την επιφάνεια, τοποθετεί το εμφρακτικό υλικό και τέλος το φωτοπολυμερίζει. Η διαδικασία κρατάει μερικά λεπτά.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να γίνουν προληπτικές εμφράξεις?

Στους μόνιμους γομφίους, αμέσως μόλις ανατείλουν (περίπου στην ηλικία των 6 ετών ο πρώτος, 5-6 χρόνια μετά ο δεύτερος) αλλά και σε άλλα οπίσθια παιδικά δόντια (νεογιλά), αφού η διατήρηση της ακεραιότητας τους είναι σημαντική για την ομαλή ανατολή των μονίμων δοντιών. Είναι φανερό ότι οι προληπτικές εμφράξεις δεν αφορούν μονάχα τα παιδιά αλλά και εφήβους ή ακόμη και ενήλικες, ειδικά δε σε περιπτώσεις που κρίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος τερηδονισμού και επομένως πρόληψης.

Πόσο διαρκούν τα προληπτικά σφραγίσματα?

Πολλά χρόνια. Στις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο ελέγχονται. Πιθανές αποτριβές ή φθορές τους διορθώνονται πολύ εύκολα συμπληρώνοντας με συνθετικό υλικό.