Κλείσε Ραντεβού 2313 043 285

Μεγ. Αλεξάνδρου 36, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Η πρώτη επίσκεψη

Φωτογραφία που απεικονίζει ένα μικρό παιδάκι να πιπιλίζει το δάχτυλό του. Επισκεφτείτε έναν Οδοντίατρο για παιδιά στην ηλικία του ενός έτους.

Πότε πρέπει να επισκεφτεί για πρώτη φορά το παιδί τον οδοντίατρο ;

Η πρώτη επίσκεψη πρέπει να γίνει στην ηλικία του 1 έτους, όπως συστήνει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής. Αυτό είναι έκπληξη για πολλούς νέους γονείς που νομίζουν ότι είναι πολύ νωρίς.

Ο κύριος λόγος είναι η πρόληψη. Εκτός όμως από την πρόληψη της τερηδόνας, οι τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις σε πολύ νεαρή ηλικία επίσης βοηθούν τα παιδιά να αντιληφθούν τον τρόπο που αυτή λειτουργεί. Παιδιά που υποβάλλονται σε τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις σε πολύ νεαρή ηλικία είναι πιθανότερο να μάθουν να εκτιμούν στο μέλλον την υγιεινή των δοντιών τους.

Όμως, η πρώτη αυτή επίσκεψη, εκτός από τον έλεγχο του παιδιού, αφορά και τους ίδιους τους γονείς.

Οι γονείς πρέπει πρώτα να μάθουν τον τρόπο προστασίας των δοντιών του παιδιού τους από την ανάπτυξη τερηδόνας. Θα πρέπει επίσης να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τη διατροφή, πώς να επιμένουν στην στοματική υγιεινή και στη χρήση φθορίου για την πρόληψη προβλημάτων.

Μπορούν να ενημερωθούν για τον αντίκτυπο των έξεων, όπως το πιπίλισμα του αντίχειρα, τη μακρόχρονη χρήση πιπίλας κ.ά. Επίσης θα μάθουν πώς να καθαρίζουν τα δοντάκια του παιδιού τους.

Τέλος θα σχεδιαστούν οι επόμενες επισκέψεις, ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού.

Στην πρώτη επίσκεψη μπορεί να γίνουν ή να προγραμματιστούν προληπτικές εμφράξεις, φθορίωση καθώς και όποια άλλη οδοντιατρική πρακτική κριθεί απαραίτητη.

Φωτογραφία που απεικονίζει ένα γομφίο με ένα διαυγές προστατευτικό επίχρισμα. Οι προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών αποτρέπουν την τεριδόνα. Για σωστή πρόληψη επισκεφτείτε την Οδοντίατρο στην ΚαλαμαριάΠροληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών (Sealants)

Πρόκειται για ένα διαυγές ή έγχρωμο προστατευτικό επίχρισμα. Επαλείφεται επάνω στις μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών (γομφίοι και προγόμφιοι), εκεί όπου συχνότερα ξεκινά η τερηδόνα.

Οι μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών έχουν αυλακώσεις και σχισμές.  Αυτά τα μορφολογικά στοιχεία του δοντιού παρέχουν το ιδανικό περιβάλλον ώστε να αναπτυχθούν τα βακτήρια και να προκαλέσουν τερηδόνα.  Οι προληπτικές εμφράξεις τα καλύπτουν έτσι ώστε να αποτρέπεται αυτό το ενδεχόμενο.

Η εφαρμογή τους είναι γρήγορη και ανώδυνη. Μπορεί να γίνει σε μια συνεδρία. Δεν χρειάζεται αναισθησία. Εφαρμόζονται κυρίως στους νεογιλούς γομφίους και αργότερα, όταν ανατείλουν τα μόνιμα, στα οπίσθια δόντια των παιδιών. Μπορούν βέβαια να χρησιμοποιηθούν και σε ενήλικες, ειδικά σε εκείνους με μεγάλο κίνδυνο τερηδονισμού.