Κλείσε Ραντεβού 2313 043 285

Μεγ. Αλεξάνδρου 36, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Φυσική αναγέννηση χαμένων δοντιών

Φωτογραφία ενός αλιγάτορα στο νερό. Η μελέτη των βλαστικών κυττάρων του αλιγάτορα δίνει ενδείξεις για την αναγέννηση δοντιών.
Μελέτη των βλαστικών κυττάρων του αλιγάτορα δίνει ενδείξεις για την αναγέννηση δοντιών

Ο αλιγάτορας μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν πώς να πετύχουν την αναγέννηση των δοντιών στον άνθρωπο, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Keck School of Medicine του USC. Για πρώτη φορά, μια διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή παθολογίας του USC Cheng-Ming Chuong, MD, Ph.D., έχει ανακαλύψει τους μοναδικούς κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την αναγέννηση των δοντιών του αμερικανικού αλιγάτορα. Η μελέτη αυτή εμφανίζεται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, το επίσημο περιοδικό των Ηνωμένων Πολιτειών Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Οι άνθρωποι έχουν φυσιολογικά μόνο δύο σειρές των δοντιών, τα νεογιλά και τα μόνιμα. Στόχος μας είναι να εντοπίσουμε τα βλαστικά κύτταρα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως έναυσμα για την πρόκληση της αναγέννησης των δοντιών σε ενήλικες που έχουν χάσει τα δόντια τους. Όμως, για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να καταλάβουμε πως γίνεται αυτή η αναγέννηση σε άλλα ζώα και γιατί αυτή σταματά στον άνθρωπο”, λέει ο Chuong.

Τα δόντια του αλιγάτορα δεν διαφέρουν πολύ από εκείνα του ανθρώπου. Η βασική τους διαφορά συνίσταται στο ότι όταν ένας ενήλικας χάσει ένα δόντι, αυτό δεν αντικαθίσταται ποτέ ξανά. Αντίθετα, οι αλιγάτορες «βγάζουν» ως και 3.000 δόντια κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Εκτιμάται μάλιστα ότι ένας αλιγάτορας μήκους τεσσάρων μέτρων αντικαθιστά και τα 80 δόντια του περίπου 50 φορές μέχρι να πεθάνει.

Η έρευνα

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους οι επιστήμονες εξέτασαν την επαναδημιουργία δοντιών στα μεγάλα σαρκοφάγα ερπετά. Εξετάζοντας λεπτομερείς εικόνες των δοντιών ενός αλιγάτορα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάθε δόντι αποτελείται από τρία διαφορετικά τμήματα: ένα λειτουργικό δόντι, ένα νέο αναπτυσσόμενο δόντι έτοιμο να αντικαταστήσει το κανονικό και έναν επιθηλιακό ιστό (dental lamina) που προάγει την ανάπτυξη των δοντιών. Στο τελευταίο τμήμα, οι επιστήμονες είδαν πως υπάρχει μια φυσσαλίδα, γεμάτη με αδρανή βλαστικά κύτταρα.

Όταν ο αλιγάτορας χάσει ένα δόντι απελευθερώνονται συγκεκριμένοι τύποι πρωτεϊνών που ενεργοποιούν τα βλαστικά κύτταρα, ξεκινώντας τη διαδικασία ανάπτυξης νέου δοντιού. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αναγνωρίζοντας τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες και τα βλαστικά κύτταρα μια μέρα θα καταφέρουν να εφαρμόσουν τη μέθοδο επαναδημιουργίας δοντιών και στους ανθρώπους που έχουν χάσει πολλά δόντια.

Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, ενώ οι ερευνητές έχουν ήδη καταφέρει την αναγέννηση δοντιών σε ποντίκια και πιθήκους στο εργαστήριο.

Πηγή: http://phys.org/